TEST af frosne jordbær - hvilke er bedst i test 🍓
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Test: Frosne jordbær

Ikke alle frosne jordbær er lige lækre, når vi tør dem op og tester dem. Se hvilke jordbær som er af en god kvalitet og fri for pesticider og hvilke der indeholder dårlige bær.

Testet d. 22. februar 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Frosne jordbær

Vi har testet 10 mærker af frosne jordbær fra danske supermarkeder, for at se om de indeholder pesticidrester, virus og skimmel og gær.. Derudover har vi set på kvaliteten af de jordbær der er frosset ned både i smag og udseende, efter vi havde tøet dem op.

Vi har testet følgende mærker:

Coop, Gestus, Lidl, Salling, ØGO, Änglamark, Freshona, Rema 1000 og Grøn Balance.

I testen har vi både set på økologiske og ikke-økologiske jordbær

Mød holdet bag vores jordbærtest

Peter og Thora har stået for vores test af jordbær

Peter Skjødt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
Thora U

Thora Uldall-Hansen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet frosne jordbær

  • Kvaliteten af jordbærrene er blevet vurderet af 2 personer med en sensorisk og fødevarevidenskabelig baggrund. Eksperterne har vurderet bærrenes smag, tekstur, udseende og aroma i frossen og optøet tilstand.

    Testen blev foretaget som en blindtest.

  • Bærrene er blevet sendt på et laboratorie, hvor de er blevet testet for indhold af pesticidrester. Pesticider en en gruppe af bekæmpelsesmidler, der anvendes til at beskytte blandt andet frugt mod ukrudt, skadedyr og sygdomme.

  • På laboratorie har vi testet for gær- og skimmelsvampe. Gær og skimmelsvampe, kan forårsage forringelse af fx bær og give bitter smag og dårlig lugt i jordbærrene samt forringe udseendet af frugten.

    Nogle gær- og skimmeltyper kan udvikle sig på mad og forårsage forgiftning på grund af de giftige stoffer, de udskiller.

  • Vi har testet for Norovirus, også kaldet roskildesyge. Man kan få diarré og opkastninger efter infektioner med norovirus fra blandt andet bær.

    Bær kan blive forurenet med norovirus under produktionen, fordi bærerne er blevet vandet med forurenet vand eller fordi medarbejderne, som håndterer bærerne, er inficeret med norovirus. Bær bliver ofte spist uden foregående tilberedning, og norovirus bevares særligt godt ved frysning. Derfor har det ofte været frosne bær, som har ført til sygdom hos personer.

    Ved at koge frosne bær ved 100 grader celcius i et minut, vil niveauet af norovirus været reduceret tilstrækkeligt til, at man ikke bliver syg af at spise bærerne. Vi har ikke fundet norovirus i nogen af de testede frosne jordbær.

  • Vi har bedømt informationen på emballagen af forskellige relevante informationer, der er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring m.m.

    • Kvalitet: 35%
    • Pesticidrester: 25%
    • Gær og skimmel: 15%
    • Norovirus: 10%
    • Information på emballagen: 15%